Tanssietiketti

Tanssietiketti

Tanssietiketti auttaa meitä käyttäytymään seuratansseissa ja tulemaan paremmin toimeen toistemme kanssa. Ehdottoman tärkeää tanssioiden ohella on, että tanssien järjestäjät ymmärtävät vastuunsa tanssietiketin tukemisesta ja tarvittaessa noudattamisesta tanssipaikoilla.
Tanssien järjestäjien kolme kultaista sääntöä voisi olla;
1. Huolehdi että tanssilattia on puhdas ja kuiva ja pysyy sellaisena tanssiaisten ajan. Älä levitä kahvia tai muita jauhoja liukasteksi lattialle, emmehän vie hiekkaakaan jääkiekkokaukaloon, pidon parantamiseksi.
2. Salipalvelijoiden, -isäntien tai järjestysmiesten tulisi tarvittaessa valvoa, ettei kokemattomat asiakkaat tuo juomia tai ms. tanssitilaan.
3. Pyri luomaan vedoton tuuletus saliin. Vielä jos toivoa saisi, tulisi lavayleisölle varata tila, joka ei häiritse tanssia.

Tanssisuunta Miehen tulee viejänä aina tietää mistä on tulossa, missä ollaan ja mihin olemme menossa. Viennin lähtökohta on, että hahmotat tanssitilan avaruuden ja oivallat miten kyseisessä tilassa on tapana tanssia. Tanssisuunta on vastapäivään. Soile Sydänmäen sivuilla on erinomainen piirros, kuvaa parhaiten missä on kysymys tanssisuunnasta. Linkki; tanssisuunta piirros.
Tanssitilan ulkolaidalla tanssivalla parilla on nopeampi etenemisvauhti suhteessa väylän keskemmmällä eteneviä tanssijoihin nähden. Etenevässä tanssissa on hyvä muistaa, että älä pysähdy paikkallesi tekemään, jotakin namikuviota, se johtaa törmäykseen. Maailmalla milongoissa pidetään myös "sivistymättömänä" jos ohittelet väylällä muita tanssijoita. Sivistymättömyyden osoittaminen pahimmallaan johtaa ei-sivistyneeseen käyttäytymiseen Sinua kohtaan, ja se voi pilata iltasi.
Swingtassijoillekin on sosiaalitansseissa sääntönsä. Useiden tilojen keskiössä on swing- ts. kädenalitanssijoiden alue. Kohteliasta on varoa täälläkin muita pareja. Varsinkin nopeissa rytmeissä ja pyörähdyksissä ja kun kädet - kyynärpäät nousevat on varottava. Minusta avuksi voi olla mielikuva, että pari tanssii, kuin vinttikaivon (pienellä) pyöreällä kannella, seuraajaa tanssii niin lähellä viejää kuin kehtaa. Tällöin tila riittää muillekin. Kursseilla harjoitellessa pitkät etenevät suorat kävelyt, tai edestakaiset tilaa vaativat kuviot kannattaa unohtaa, tai muuttaa ne parin pyöriväksi liikkeeksi "kaivon kannella" yhteisen akselin ympäri.
Kilpatansseista tuttu "komeileva" tanssityyli tulisi mielestäni unohtaa. Varsikin sosiaalitansseissa kyynärpäät jota osoittava ulospäin parista viikatteen tavoin, tulisi mielestäni kääntää osoittamaan alaspäin.
Kaiken kaikkiaan kysymys on huomaavaisuudesta omaa paria ja muita pareja kohtaan. Tanssi vapauttaa eikä kahlitse. Etiketti mahdollistaa onnistuneen nautittavan illan, ja hyvän mielen kaikille.

Muuta: Suomessa on tapana soittaa ja tanssia kahden kappaleen sarjoissa saman parin kanssa. Huomiotavaa tietysti on henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen, tanssiasu, tanssikengät, nautintoaineiden käyttö, jne. mutta niistä ehkä jotakin myöhemmin.

Hyviä linkkejä

Hyvä piirros tanssisuunnasta ja etiketistä

Tanssietiketti ja sen soveltaminen

Soile Piesanen; Tanssietiketistä

Suomen tanssipalvelin

Tanssietiketti

päivitetty 19.3.2009