Argentiinalainen tango

Keisarin vaatteet?

Oikeastaan pitäisi puhua kai, Tangosta Rio De La Plata suistossa jos tämä nykyään kansainvälinen tanssi halutaan jonnekin paikkaan posioida.
Jos tangomusiikin jälkiä haluaa seurata, pitänee aloittaa afrikasta, kulkea arabikulttuurin läpi, laivalla espanjaan, portugaliin ja ranskaan. Taas astutaan laivaan suuntana länsi ja matkataan etelä-amerikkaan. Valtamerellä voi huomata etelässä purjealusten mastonhuiput, afrikasta suoraan kuubaan - kulkevan laivalinjan. Kuubaa pidetään Afro-Kuubalaisen musiikin syntymäkotina. Perillä Kuuba ja Rio joen suisto ovat lähellä toisiaan ja vuorovaikutuksessa. Musiikki Kuubasta ja Euroopasta kietoituvat toisiinsa Rio de la Platan kosteissa - kuumissa öissä ja päivän raikkaissa tuulissa ja lapsen nimeksi annettiin Tango - musiikki.
Rannat vallannet siirolaiset, uppuneina päivän raskaista töistään, saapuivat laitureille joen rannoille toistensa seuraan, kuten ihmiset ovat aina tehneet. Kietoituivat toisiinsa, kuulivat musiikin ja alkoivat tanssin. Tanssin minkä ihmiset jo Afrikassa olivat löytäneet. Syntyi uusi Tango -tanssi. Tanssi jatkuu kaduilla ja toreilla edelleen vaikka nykyään se on noussut myös kadulta saleihin, näyttämölle ja palatseihin.
Eli Kuninkaan syntymäpaikkana voitanee pitää Buenos Aires, Montevideo ja Rosario alueiden/kaupunkien kolmiota. Tangolla on yllään monta vaatekertaa, nykyään päällimmäisenä viittana on Argentiinalainen tango. Keisari pitäkööt vaatteensa, siispä puhun minäkin jatkossa Argentiinalaisesta Tangosta unohtamatta rakkaan lapsemme historiaa.

Tanssi kaikille - kaikkialla

Argentiinalainen tango on mitä kansainvälisin tanssi. Mitä muuta tanssia voit harrastaa viikoittain Oulussa, Tampereella, Helsingissä, Tukholmassa, Berliinissä, Pariisissa, Roomassa, New Yorkissa, Tokiossa ja tietenkin Buenos Airesissa sekä Montevideossa jne. Unelmoin että joskus kotiseudullanikin asia olisi näin?
Voit jakaa tanssikokemuksesi, minkä tahansa kansallisuuden omaavan parisi kanssa. Kansainvälisiä tangofestivaaleja, voit seurata tuolta linkistä ja etsimällä netistä vielä lisää.

Argetiinalainen tango tanssiperheen jäsenenä

Itselläni on tanssin moniriippuvuus, eli pidän monesta eri tanssista. Ennen Argentiinalaista tangoa elämäni suurin tanssi oli Lindy-Hopp. Nykyään ajattelen, että Argentiinalainen tango on Kuningas tanssi ja Lindy-Hopp on tanssin Kuningatar.

Oli miten oli - mielestäni kaikki tanssit yhdistyvät, raiteet risteävät toisiinsa jollakin tasolla ja jollakin asemalla. Argentiinalaista tangoa voi kuvata tanssin keskusasemana, missä kaikki junat joskus kohtaavat. Eli opettelemalla Argentiinalaista tangoa tuet parhaiten myös kaikkia muita rakkaita tanssejasi.

Argentiinalaisessa tangossa korostuu vieminen ja seuraaminen. Miehen tulee olla Mies, ja Nainen saa olla Nainen. On sanottu, että Mies piirtää ja Nainen värittää tanssin. Kunnioitus ja luottamus paria kohtaan on aistittavissa, Miehen ja Naisen arvostus toisiaan kohtaan kasvaa. Kummankin itsetunto paranee.

Tanssiaisissa fokus on tanssivassa - parissa, tärkeintä ei ole orkesteri saati solisti. Kärjistän edelleen, että "ensi viulua" soittaa tanssiva pari. Suomessa on ammattitaitosia tanssiorkestereita, jotka soittavat aidosti tanssijoille, jotka eivät käy vaan töissä ja myymässä viimeisiä "jälkipoltto" iskelmiään lavan edessä haahuileville toljottelijoilleen. Parhaat tanssiorkesterit ovat ottaneet jo ohjelmistoonsa myös Argentiinalaisen tangon.
Odotan iltaa jolloin kuulen ja saatan tanssia suomessa lavalla ensimmäisen aidon milongan. Kerron sen sitten heti tässä. Argentiinalaisen tangon musiikkina on monipuolista, vaihtelevaa, upeaa, kaunista siis todella mielenkiintoista. Myös säveltäjät, sanottajat sekä artistit ja soittajat, ovat tanssijoiden keskuudessa todella arvossaan.

Viimeiseksi sanoisin tanssiharrastuksen aloittamista harkitsevalle, että kaikki uusi ja outo on aluksi pelottavaa ja tuntuu vaikealta. Tanssissakin se pitää paikkansa. Se on kuin uiminen ja polkupyörällä ajo. Et voi oppia jos et ala uimaan tai pyöräilemään, tanssisikin löydät tanssimalla kilometrin toisensa jälkeen. Jatkossa kilometrit helpottuvat ja voit nauttia enemmän matkastasi. Haasteet kasvattavat. Vuorenhuiput lähenevät.

Argentiinalaisen tangon linjat ja tyylit

Ensinnäkin jaetaan Argentiinalainen tango kahteen päälinjaan, salonkitangoon ja estradi- tai showtangoon. Salonkitangoa tanssitaan tanssipaikoilla, tilaisuuksissa, jotka ovat luenteeltaan kansanomaisia sosiaalisia ja avoimia. Salonkitango on paritanssi ja seuratanssi, mitä voivat tanssia, myös ennen vieraat henkilöt yhdessä keskenään. Salonkitangoa pari tanssii toisilleen, soitetun musiikin mukaan. Salonkitango on myös yksi Argentiinalaisen tangon monista tyyleistä.
Estraditangossa on myös kysymys nimensä mukaisesta toiminnasta. Se on show, eli tanssiesitys, mikä tanssitaan kadulla, lavalla - estradilla. Esitystä on pari ennakkoon harjoitellut ja mikä yleensä sisältää myös suunnitellun koreografian ko. valituun musiikkiin. Estraditangolla on myös yleisönsä, joka saa nauttia parin taideteoksesta musiikkiin. Estraditango sisältää myös näyttävämmän valikoiman kuvioita kuin salonkitango ja esityksissä lähestytään joskus balettia ja akropatiaa.
Joskus tulee mieleen, että onko eräs este Argentiinalaisen tangon tanssiharrastuksen aloittamiselle estraaditangon luoma mielikuva mediassa, joka hallitsee yleisön käsitystä Argentiinalaisesta tangosta.
Maailmalla järjestetään kummallakin linjalla tanssikilpailuja, joissa on tiukat lajia koskevat säännöksensä.

Tyylit

Argentiinalaiseen tangon maailmaan kuuluu myös eri tyylien rikkaus.

Tango canyenque Tämä tyyli ja musiikki avaa meille näkymän tangon alkujuurille. Puhutaan myös vanhasta (old) tangosta. Mieluista on laittaa tähän näyte/linkki YouTubesta, jossa tanssivat Marta Anton ja Manolo Salvador, joiden kurssille satuimme Buenos Airesissa; Tango canyenque

Tango orillero Näyte tästä tyylistä, taas YouTube auttaa meitä; Tango orillero Miguel Angel Zotto ja Erica Boaglio tanssivat.

Tango milonguero Melina Sedo & Detlef Engel antavat näytteen tästä; Milonga missä tangon askellusta ja kuvioita sovelletaan hieman nopeampaan milongamusiikin rytmitykseen. Tosin tässä näytteessä on musiikki hidastempoinen mutta ah, - niin kaunis.

Tango Nuevo Nuove-tango missä tanssitaan moderniin, tai uudelleen sovitettuun vanhaan, usein elektroniikalla ryyditetyyn musiikkiin. Tanssijat ovat Alejandra y Daniel.

Tango Valss eli tango valssi missä on tango askelluksen ja kuvioiden musiikkina valssin tempo. Tanssimassa taas Melina Sedo & Detlef Engel

Tyyleistä on olemassa erilaisia luetteloita ja määritelmiä. Elävä elämä synnyttää uusia kokeiluja ja tyylejä.
Yksi uudehko suomalaisversio on kotoisen humppamusiikin tanssiminen milongatyylillä. Tietysti Suomessa lavoilla nähdään suomalaiseen tangoon otettuna Argentiinalaisen tangon kuvioita.
Eli, tanssin maailma on avoin ja rikas, asian ratkaisee tanssiva pari. Tanssi vapauttaa, mielen ja kehon. Ole rohkea.
Netissä erinomaisia lähteitä Argenttinalaisen tangon maailmaan tutustumiselle ovat mm. wikipedia ja youtube.com.

Tangofestivaaleja ja kursseja mailmalla, mitkä näkyy omassa kalenterissa.

Oulun tammikuun -09 tangofestivaali on historiaa. Nyt on edessä Pariisi. Huhtikuun alussa pidettävään Couleurs Tango eli vapaasti, Värikäs Tango festivaali.

Pariisin matkailijoiden tangoraamattu lienee L'association Le Temps du Tango -sivut. Sivut voinee kääntää merkitsemään Tangon -aikaa, -säätä, -rytmiä, tai kaikkia niitä yhdessä. Sieltä sivuilta kiinnostuneet pääsevät tutustumaan myös Couleurs Tango - festivaalin ohjelmaan.

Toinen yhtä hyvä lähde Parisin tangomaailmaan on http://wiki.tango.info/mul/Paris

Touko- kesäkuun vaihteessa 2009 on tarjolla mielenkiintoinen, tosin taitaa jäädä tältä vuodelta väliin.9. Internationales Tango Festival Berlin.

Linkkejä ja porttaaleja

www.dance2tango.net Tuolta löytyy hyviä mm. nettiradioita.

eng.tango.info/festivals Matkoillesi, kannattaa vilkaista.

wiki.tango.info/mul/Main_Page Matkailijalle, sopii myös surffi-matkailijoille ;-).

Tanssin Kuningas

päivitetty 21.3.2009